Eindpresentatie MDT Noordik
leerlingen

5 februari 2024 12:08

Leerlingen Noordik sluiten bijzonder MDT project met ouderen af

Op 1 februari vond de eindpresentatie plaats van een bijzondere samenwerking tussen het Noordik Vriezenveen en de Vriezenhof: Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT). Begeleid door de enthousiaste medewerkers van MDT lieten de leerlingen van 2 MAVO zien hoe zij het gesprek zijn aangegaan met diverse ouderen over het thema contact houden. Een waardevolle ervaring voor zowel de jongeren als de ouderen.

Hoe hield je vroeger contact?

De leerlingen uit klas 2 MAVO van het Noordik zijn sinds eind november met MDT bezig geweest. Ze zijn in gesprek gaan met in totaal 12 ouderen, uit de Vriezenhof en het dorp. Ze vroegen aan de ouderen hoe zij vroeger met elkaar communiceerden. Hoe deed je dat zonder mobiele telefoon? De leerlingen hebben hiervoor speciaal scholing gekregen over interviewtechnieken en namen deel aan workshops over schrijven en fotograferen.

Eindpresentatie

In het restaurant van de Vriezenhof kwamen de leerlingen en de geïnterviewde ouderen bijeen om samen te kijken naar de film die gemaakt is met en door de leerlingen over hun ervaringen met de ouderen (‘vertellers’ genoemd). De film toonde een ‘reis door de tijd’, waarbij de verschillende manieren van communiceren door de decennia heen voorbij kwamen. Ook kropen de jongeren op ludieke wijze in de huid van de ouderen in de vorm van een talkshow. Naast de film is er ook een mooi magazine gemaakt over de interviews, dat die middag werd uitgedeeld. Als afsluiting van het project ontvingen de leerlingen een goodiebag uit handen van de begeleiders.

Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT)

Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) is een organisatie die jongeren de kans biedt om hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Doel is om jong en oud bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. Bij MDT snijdt het mes aan twee kanten: scholieren leren belangrijke vaardigheden en doen maatschappelijke ervaring op en onze ouderen wordt de kans geboden om hun verhaal te vertellen en hun kennis en ervaring over te dragen op de jongere generatie.

   

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk, internet- en reclamebureau Logo fonds NutsOhra Logo Oranje Fonds Logo Zorgkaart Nederland